2023-08-23 14:48:55

Kuidas hinnata tööpakkumist?

16.06.2016

Te olete veetnud viimased kaks kuud vastates töökuulutustele, käies tööbüroodes ning luues uusi suhteid. Te olete laiali saatnud oma CV-d, käinud tervel hulgal vestlustel. Ja nüüd on kätte jõudnud hetk, mida Te oodanud olete. Nüüd on Teie kord. Teil on mõned tööpakkumised, mida kaaluda. Nende pikkade päevade jooksul, mil Te kõnniteed kulutasite, ei arvanud Te, et otsuse tegemine võiks nii raskeks kujuneda. Aga see on tõsine asi. Selle tööga, mille Te praegu vastu võtate, peate võib-olla veel pikka aega tegelema.

Mis on otsuse tegemisel kõige olulisem? On see palk, tervisekindlustus või puhkuse pikkus? Või hoopis firma tavad või töökoha kaugus? Kuidas on lood ülemuse ja töökaaslastega...kas nendega koos töötamine oleks meeldiv? Nagu näete, on mitmeid faktoreid, mida arvesse võtta ja vaid osade üle on võimalik läbirääkimisi pidada. Te võite proovida saada kokkuleppe suurema palga või pikema puhkuse osas. Tervisekindlustus on aga sageli standardne pakett. Firma tavasid Teie pärast ei muudeta ning ülemus ega töökaaslased ei kao kuhugi.

Loomulikult oleme kõik erinevad. Ja mis mõnede jaoks on ülimalt oluline, ei tähenda teisele suurt midagi. Hea näide selle kohta on järgmine uurimus. Esitati inimestele küsimus: "Mis pakub teile töö juures suurimat rahuldust?" Kolmest pakutud vastusevariandist valis 20% "Ülemuse austuse", 17% ütles "Palga suurus" ja 62% valis variandi "Ma armastan seda, mida ma teen." Kuigi enamus küsitletuist leidis, et oma töö armastamine on kõige olulisem, siis samas leidus ka teistsuguseid arvamusi. Muuseas, ei ole veel liiga hilja ka ise sellest uurimusest osa võtta.

Tööpakkumise hindamine

Ų Palk
Isegi kui raha ei ole see, mis pakub Teile töö juures kõige suuremat rahuldust, ei saa keegi kahelda selle tähtsuses. Teil on vaja mingit kindlat summat, et saaksite näiteks arveid maksta. Enamusele meist on oluline, et meile makstakse nii palju kui me väärt oleme ja sama palju kui teistele sarnastel ametikohtadel töötavatele inimestele. Oluline on välja uurida kui palju teenivad teised samasugust tööd tegevad inimesed samas tööstusharus või piirkonnas. Selle info kogumist võite alustada näiteks palgaaruannete ning muu tööalase informatsiooni uurimisest. Ja ärge unustage, et kui ülejäänud aspektid selle töö juures Teile meeldivad, võite proovida palga suuruse koha pealt läbirääkimisi pidada.

Ų Töökeskkond
Igal kontoril on erinev mikrokliima. Mõned on "tumeda peenetriibulise ülikonna" liiki, samas kui teised on vabama õhustikuga. Aastaid tagasi käisin töövestlusel, kandideerides praktikandi kohale ühes avalike suhete firmas. Esimesest hetkest, kui ma sinna sisse astusin tundsin, et tahan seal töötada. Nurgas oli suur nätsu automaat ning seintel rippusid kirevad pildid. Paar aastat hiljem käisin töövestlusel suures investeerimispangas. Sealne kontor oli täpne vastand sellele, mida just kirjeldasin. Vestlus toimus ametlikult sisustatud konverentsisaalis ning mulle tutvustati osakonda, kus ma töötama hakkaksin. See oli heledalt valgustatud, kuid sisustatud tuhmides värvides. Mulle pakuti neid mõlemaid töökohti, ma võtsin need mõlemad vastu ning armastasin mõlemaid töid. Nagu näete, võite olla õnnelik kahes totaalselt erinevas keskkonnas. Te peate ainult teadma, millises õhustikus te ennast õnnetuna tunneksite.

Ų Firma tavad
Merriam-Webster defineeris selle mõiste kui "kogum ühiseid suhtumisi, väärtushinnanguid, eesmärke ja kombeid, mis iseloomustab firmat või ettevõtet". Firma tavad peaksid olema oluline faktor Teie otsuses töökoha vastuvõtmisel. Kui Te hindate kontorist eemal veedetud aega, ei ole firma, kus on kombeks hiliste õhtutundideni töötada, Teile vast kõige sobilikum. Kas potentsiaalse tööandja filosoofia on "võita ükskõik millise hinnaga?" Kas Teie filosoofia on “alati tuleb ausalt mängida?" See firma ei ole Teie jaoks. Olete Te tulihingeline loomade õiguste toetaja? Firma uurimise käigus leiate, et üks ettevõtte tütarfirmadest tegeleb loomade peal katsete tegemisega. Olgugi, et see ei mõjuta Teie igapäevast tööd, ei pruugi see olla olukord, kus Te ennast hästi tunnete.

Ų Töökoha kaugus
Tööpakkumise kaalumisel võtke arvesse töökoha kaugust. Tee, mis võis tunduda normaalne töövestlusele tulekuks võib hakata muutuma väsitavaks, kui peate seda vahemaad läbima tipptundidel viis päeva nädalas, kaks korda päevas.

Ų Teie ülemus/kolleegid
Ükskord käisin töövestlusel ühe organisatsiooni direktori ning oma potentsiaalse tulevase osakonna juhataja juures. Keset vestlust käratas direktor osakonna juhataja peale. Kui mulle seda tööd pakuti, ei vaevunud ma isegi küsima, kui suurt palka nad mulle võimaldaksid, vaid vastasin lihtsalt 'tänan, ei'. Kuigi ma ei oleks päevast päeva direktoriga kokku puutunud, teadsin, et olen sunnitud temaga suhtlema piisavalt selleks, et ta mu elu ebameeldivaks muudaks.

Sama võib öelda kolleegide kohta, kellega on keeruline läbi saada. Nad ei pruugi küll mõjutada Teie tööd, kuid nad mõjutavad Teie tööl veedetud aja kvaliteeti. Tavaliselt kaasneb töövestlusega ka ringkäik kontoris. Püüdke tähele panna, kas inimesed näevad välja sõbralikud ja õnnelikud. Seda võib olla küll raske hinnata, kuid tasub proovida. Siinkohal tulevad kasuks eelnevalt loodud suhted. Helistage inimestele oma tutvusringkonnas ning uurige, kas keegi teab midagi sellest ettevõttest.

Eraldi võttes ei ole ükski nendest asjaoludest otsustavaks teie töökoha vastuvõtmisel või sellest keeldumisel. Kuid kõiki kokku pannes olete piisavalt informeeritud aruka otsuse tegemiseks, saate küllalt informatsiooni, et vastu võtta arukas otsus. Ja siis on aeg potentsiaalsele tööandjale oma otsusest teada anda.

37 juhtnööri edukuseni

1. Analüüsige oma isiklikku olukorda. Kui õnnelik või õnnetu Te olete? 2. Määrake kindlaks peamised väljakutsed ja probleemid, millega Te parajasti silmitsi olete.
3. Mõistke, et Teil on alati valikuvõimalus. Need valikud ei pruugi Teile küll meeldida...aga Teil on alati võimalus valida.
4. Pealesunnitud otsused (töökoha kaotus, perekonnaliikme surm, lahutus, eluohtlik haigus) on palju raskemad kui need, mida Te saate valida (töökoha otsimine, armastatud inimesega pooleliolevate probleemide lahendamine, eraelu taasalustamine, sammude astumine tervislikumate eluviiside suunas).
5. Pange paika oma eesmärgid ja töötage välja isiklik strateegiline plaan.
6. Õppige kirjutama suurepärast kvantitatiivse sisuga CV-d.
7. Arendage suhete loomise oskusi, mida saate kasutada kogu elu jooksul.
8. Mõelge vanemate hooldamisega kaasnevate probleemide peale. Proovige praegu valmis mõelda, millised Teie kohustused võivad olla, kui see aeg kätte jõuab. Tegelege selle kaosega kohe, mitte kunagi hiljem.
9. Mida tähendab Teie jaoks tasakaal karjääri ja isikliku elu vahel? Kirjutage endale kiri pealkirjaga "Minu unistuste karjäär ja elu". Olge täpne. Töötage iga päev selle nimel, et mõni nendest unistustest täituks.
10. Rajage endale tee soost mittesõltuva karjäärini.
11. Arendage välja selge suunaga äristrateegia, mida toetavad paikapandud eesmärgid. Keelduge järele andmast teiste poolt tekitatud segajatele ning häiretele.
12. Üritage lahendada mõnda äriprobleemi, mille lahendust kõik soovivad, kuid keegi ei taha üritada.
13. Ärge kunagi alahinnake oma ettevõtte väärtust. Sõlmige tugevaid ärialaseid liite ning avastage, kuidas Teie haruldased oskused lisavad Teie organisatsioonile väärtust.
14. Võidelge nähtamatu olemise vastu, pakkudes välja oma lahendusi olukordades, kus Teie oskusi võidakse märgata.
15. Esiteks kindlustage oma usutavus ja seejärel võitke teiste usaldus.
16. Kui Teid suhtluses välja tõrjutakse, võtke oma karjäär enda kätesse ning keskenduge tulemustele, mida Teie ülemus kõrgelt hindaks.
17. Samastage ennast teiste andekate naistega ning toetage neid, kui hakkate muutma neid kirjutamata tööseadusi, mis on süvendanud sugudevahelist ebavõrdsust.
18. Omandage laialdane arusaam sugudevahelisest lõhest. Jätke kõrvale enesesüüdistused ja ignoreerige lahinguid, mis ei ole võitlemist väärt.
19. Käituge nagu Te oleksite juba võitnud.
20. Pange tähele kõike, mida Te lõbusaks peate. See, mille üle Te naeratate ja naerate, on vihje sellele, milline on Teie huumorimeel. Uskuge iseendasse. Ärge arvustage oma huumorimeelt üksnes teiste arvamuste põhjal.
21. Koguge huumorit, et saaksite seda vajalikul hetkel kasutada. Kasutage märkmikku või diktofoni, et jäädvustada see, mis Teid naerma ajab.
22. Otsige teistes õnnelikkust. Teadke, mis teeb inimesed Teie elus õnnelikuks.
23. Mida rohkem Te teisi naerma ajate, seda rohkem rõõmu tuleb Teile endale tagasi. Kui laiendate oma huumorimeelt ja näitate maailmale, et julgete sellega riskida, avastate peagi, et teised soovivad Teid naerma ajada.
24. Otsige omale huumorisõber ja kohtuge temaga regulaarselt, et nalju jagada.
25. Naer õgvendab pinget, kuna naer ja pinge ei saa Teie kehas eksisteerida üheaegselt. Seega on nali ideaalne stressileevendaja.
26. Huumorimeel on pigem võime tajuda olukorra kohatust või mitmemõttelisust kui oskus nalju rääkida. Naer on Teie keha viis öelda "ahaa! Ma ei oodanud sellist tulemust, kuid praegu tundub see igati loogiline."
27. Ärge suhtuge endasse liigse tõsidusega. Nautige oma eripära ja veidrusi. Õppige enda ja oma tegude üle kaastundlikult naerma.
28. Negatiivne huumor nagu sarkasm või rassistlikud naljad nõuavad ohvrit. Positiivne huumor soodustab võrdsustunde tekkimist kuna see põhineb ühistel elamustel.
29. Humoorikus on oskus, mis areneb praktika käigus. Mida rohkem Te harjutate, seda paremaks saate.
30. Pange kirja oma isiklik elueesmärk. Nagu meremees ilma kaardi ja kompassita on tuulte ja lainete meelevallas, nii on seda ka inimene, kes elab ilma elueesmärgita.
31. Pange paika eesmärgid, mis on vastavuses Teie elueesmärgiga.
32. Pidage oma eesmärke meeles, kuid keskenduge hetkel olulisele ülesandele. Iga ülesande õnnestunud sooritamine kasvatab Teie eneseusku ja entusiasmi, suurendades ka kiirust, millega Te oma eesmärkide täitmiseni jõuate.
33. Muutke oma suhtumine 'läbikukkumiskindlaks'. Väga vähesed meist jõuavad juba esimesel katsel eesmärgini, mis on natukenegi tähendusrikkam ja sügavam. Iga katse mida teete annab teadmisi ja aitab paremini mõista, millest on kasu ja millest mitte. Läbikukkumisi ei ole. On ainult õppimine.
34. Looge omale tugisambad. Toed, mida Te loote, toidavad Teie sisemisi ressursse.
35. Arendage võimet kontrollida oma emotsionaalset seisundit. Psühholoogia ütleb meile, et inimkäitumist motiveerivad kaks asja - valu vältimine ja mõnu tekitamine. Kui Te üritate valu vältida, olete negatiivselt meelestatud ja passiivses meeleolus. Kui üritate mõnu tekitada, olete aktiivselt, positiivselt meelestatud. Põnev on see, et me suudame alati valida olla positiivses ja aktiivses meeleolus.
36. Vältige mürgiseid inimesi. Mürgised inimesed on täpselt sama surmavad nagu tsüaniid. Vältige neid. Kui neil juba on Teie elus koht, leidke viis nende mürgisuse vähendamiseks või hoidke neist eemale.
37. Aktsepteerige fakti, et Teie isiklikus ja tööalases elus on tsüklid. Ütluses 'Iga asja jaoks on oma aeg' on palju tõtt. Teil õnnestub jääda rahulikuks, positiivseks ja õnnelikuks, kui oskate ette näha õitsengut hetkel, kui Teie elus on mõõnaperiood. Mõõnale järgneb alati tõus. Seda ka Teie elus.
Interneti materjale refereerinud CV Keskus