DEGUSTAATOR
Töö iseloom
Söögitegemisel ei saa me kunagi usaldada
ainult retsepti, aeg-ajalt tuleb ikka toitu maitsta ja midagi juurde lisada. Degustaatori
ülesandeks ongi mitmesuguste toodete maitse- ja lõhnaomaduste hindamine ning tarbijale
meelepäraste maitse- ja lõhnaomadustega toodete väljatöötamine. Ammustel aegadel olid
degustaatorid spetsialiseerunud peamiselt tee ja kohvi kvaliteedi hindamisele ja
degustaatori ametit pärandati põlvest põlve. Tänapäeval töötavad degustaatorid
toiduainetööstuses ja parfümeeriatööstuses, muu hulgas ka veinikeldrites ja
õlletehastes. Degustaatori tööülesanded jagunevadki uute lõhna- ja maitsebukettide
loomiseks ning olemasolevate testimiseks ja hindamiseks.
Toiduainetetööstuses tegutsevad degustaatorid kondiitrivabrikutes, liha- ja,
piimakombinaatides. Lisaks juba tootmises olevate artiklite hindamisele loob degustaator
uusi maitsekompositsioone ja testib neid proovitarbijate peal. Hinnangute põhjal saab
degustaator kindlaks teha tarbija eelistuse profiili ja toodete maitseomadusi soovitud
suunas edasi arendada.
Parfümeeriatööstuses panevad degustaatorid kokku lõhnabuketi, valides välja ja
sobitades kokku erinevaid komponente ja baaslõhnu. Arvestades, et parfümeeriatööstuses
kasutatakse 3000-4000 erinevat lõhnakomponenti, võib mõista degustaatori töö
keerukust, sest degustaator peab eristama 4000 lõhna ja suutma neid mällu talletada.
Degustaatorid kasutavad peale maitsmis- ja haistmismeele ka nägemismeelt. Omamoodi
degustaatoriteks peetakse ka gemmolooge ehk vääriskivispetsialiste, kes värvuse ja
varjundi järgi oskavad kindlaks määrata kivi väärtuse.
Hea eristusvõimega degustaatorid on väga hinnas ja mujal maailmas on tavaline, et
degustaatori nina või keel on kindlustatud väga suure summa peale.
Töötingimused
Degustaatorid töötavad tavalise
tööajaga, ületunde ja puhkepäevadel töötamist tuleb ette harva. Degustaatoritele on
eraldatud oma tööruumid ja laboratoorium, kus on võimalik toodete erinevaid omadusi
testida. Kogu tööprotsess leiab aset puhtas ja hästivalgustatud keskkonnas. Vaimne
koormus on suur, sest degustaatori tähelepanu ja mälu peavad olema kogu tööpäeva
jooksul väga täpsed. Degustaatoritest sõltub see, millise maitse- ja lõhnaomadustega
tooteid firmad turule toovad ja kas need tooted ka tarbijatele meeldivad.
Vajalikud teadmised, oskused ja iseloomuomadused
Paljud degustaatorid on kõrgharidusega toiduainete tehnoloogid. Keemiaalased teadmised tulevad degustaatorile igati kasuks. Degustaatoriks on võimalik õppida vastavatel kursustel, siiski tuleb esmatähtsaks pidada sünnipäraste eelduste olemasolu. Degustaatorina töötamiseks tuleb läbida teatud eksamid ja testid, kus tehakse kindlaks, kas inimesel üldse on eeldusi degustaatoriks saada. Degustaatoril peab olema väga hea lõhna-, maitse- ja värvimälu. Ta peab suutma eristada tuhandeid lõhnu ja maitseid, kuid õnneks on see teatud määral treenitav oskus. Analüüsivõime ja võrdlemisoskus on degustaatorile vajalikud selleks, et maitsetestide ja lõhnaproovide põhjal mingeid konkreetseid järeldusi teha. Nõuded degustaatori tervisele on küllaltki ranged. Degustaator ei tohi mingil juhul suitsetada, sest suitsetamine pärsib lõhna- ja maitsetundlikkust.