2023-08-23 14:48:55

Kas Sinust võiks saada ettevõtja?

21.11.2018

Kas Sinust võiks saada ettevõtja?

Oled Sa ehk vahel mõtisklenud selle üle, kas võiksid igapäevatöö ja -tegemiste asemel hakata ettevõtjaks? Kuulates ja lugedes edukaid lugusid start-up’idest, võib ju tunduda, et mis seal ikka ära ei ole – võtad kätte, teed kõvasti tööd ja miljonid tulevad. Kõige suuremaks takistuseks tundub olevat originaalse mõtte leidmine, mida hakata arendama või probleemi tuvastamine, mida lahendada.

Idee kõrval ei ole aga tegelikult sugugi vähem tähtis Sinu isiksus – igaüks ettevõtjaks ei sobigi.
Vaata, kas Sinus leidub allpool toodud omadusi ja kas sobiksid ettevõtjaks.
1. Sul on kirge
Kirglik suhtumine ideesse või probleemi lahendamisse on kõige alus. Kui Sul ei ole kirge, siis pole ka tegutsemisel mõtet, kuna ilma selleta ei saa Sa iial edukaks. Just see tunne ja sisemine põlemine aitab Sul seljatada edukalt alguse päevad/ kuud/ aastad, mil Sul ei pruugi olla kliente, Sa ei teeni kasumit ja üleüldiselt vajab palju asju korraga tegemist.
2. Sa ei lepi eitava vastusega
Tõeline ettevõtja ei rahuldu kunagi „ei“ vastusega ja ei anna alla. Ta on veendunud, et kuidagi on ikka võimalik ideed ellu viia. Õige ettevõtja mõtleb alati välja viisi, kuidas mahutada ruudukujuline klots ringikujulisse auku.
3. Sulle meeldib võistelda
Edukad ettevõtjad peavad heast võistlusest alati lugu ja võistlushimulisus on neil veres. Nii nagu ei sobi „ei“ vastus, nii ei sobi ka kaotamine. Oma ettevõtte rajamiseks ongi vaja sellist kõikvõimsa inimese tunnet, mis aitaks Sul jõuda kõrgemale ja kaugemale.
4. Tead, mis on Sinu tugevused ja nõrkused
Ettevõtjaks saamise teel saad kindlasti endast palju rohkem teada, kuid juba eelnevalt tasuks mõelda ja kaardistada oma tugevad ja veidi nõrgemad küljed. Kui tead, mida endast oodata ja nõuda, siis oskad ka õigel ajal abi küsida. Võid olla näiteks suurepärane mõtete genereerija, kuid täielik võhik kodulehe tegemise vallas.
5. Mõtled kastist välja
Selleks, et teha midagi seninägematut ja geniaalset, peab Sul olema oskus mõelda teistmoodi. Sa võid tunduda oma hullumeelsete ideedega teiste jaoks imelik, kuid tihtipeale just täiesti teistsuguse lähenemisega ettevõtmised saavad kõige rohkem tähelepanu. Eks selle puhul on alati küsimus, kust jookseb piir hullumeelsuse ja geniaalsuse vahel…
6. Ettearvamatus
Ettevõtjana pead olema alati valmis muutuma ja kohandama ennast uute nõudmiste/ mõtete/ oludega. Kui hindad kõrgelt turvatunnet, siis selle jaoks ettevõtluses kohta ei ole – kunagi ei tea, mida võib uus päev või järgmine klient endaga kaasa tuua.
7. Oled inimeste inimene
Väga hea suhtlemisoskus peab ühel ettevõtjal kindlasti olemas olema – kuidas muidu saad kõik oma suurepärased ideed klientideni viia. Peab olema julgust ja oskust inimestele läheneda, kuulata ja – mis kõige tähtsam – rääkida. Kui aga ise ei ole nii suur sõnasepp ja sõnaseadja, siis leia endale keegi abiline, kes selle osa enda õlule võtab.

Pea meeles, et ettevõtjaks olemine ei ole osalise- ega täistööajaga töö, vaid see on elustiil.