2023-08-23 14:48:55

4 kriitilist viga, mida tööotsingutel tehakse

19.10.2018

4 kriitilist viga, mida tööotsingutel tehakse

Tööd otsides tahaks ju, et kõik laabuks ja uus hea töökoht võimalikult ruttu n-ö uksele koputaks. Selleks aga ei piisa ainuüksi soovist, vaid peab olema ise aktiivne nii sobivate tööpakkumiste otsimisel kui ka neile kandideerimisel. Selleks, et tööotsingud võimalikult edukalt ja sujuvalt mööduks, püüa hoiduda järgnevatest vigadest.
1. Üks CV kõigi tööpakkumiste jaoks
Tihtipeale pärast ühe põhjaliku CV loomist arvatakse, et nüüd on kogu „töö“ tehtud ja edaspidi saabki ainuüksi selle elulookirjeldusega igale töökohale kandideerida. Tegelikult tuleks aga enne erinevatele huvipakkuvatele ametikohtadele kandideerimist oma CV-d a-l-a-t-i kohendada. Vahel tuleb võtta näiteks töökogemuste lahtris infot vähemaks või just vastupidi mõni eelnev kogemus põhjalikumalt lahti kirjutada. Samuti tasub värskendada eesmärgi lahtrit ja vaadata kriitilise pilguga CV pealkiri üle.

Lisanipp: Kas teadsid, et CVKeskus.ee konto all võib Sul olla samaaegselt lausa kuni viis erinevat CV-d? See annab Sulle väga hea võimaluse otsida tööd mitmes erinevas töövaldkonnas samaaegselt. Kui oled ühe hea CV vormi peal valmis teinud, siis vajuta lihtsalt „Minu CV-d“ lehel „Paljundan“ nupule ja Sul tekibki üks samasugune elulookirjeldus juurde. Pärast seda on mugav täiendada-kohendada vajalikke lahtreid ja saabki juba järgmisele tööpakkumisele kandideerida.
2. Tööintervjuule minek ilma ettevalmistuseta
Tööintervjuu annab suurepärase võimaluse mõlemale osapoolele küsimuste esitamiseks ja teineteise tundmaõppimiseks, seega ei tohiks neisse kohtumistesse kergekäeliselt suhtuda. Kõik algab elementaarsest ettevalmistusest – jäta meelde, mis on kuulutuses kirjas, millega ettevõte tegeleb, kes on ettevõtte kliendid jne.
Lisaks potentsiaalse tulevase tööandja kohta info uurimise ja meelespidamise tasub valmistada end ette ka võimalikeks küsimusteks – näiteks kui viimane töösuhe on juba lõppenud, siis võid eeldada, et uuritakse Sinu lahkumispõhjuste kohta. Sama kehtib suurte ajaliste tühimike kohta, mis Sinu CV-s võivad esineda.
3. Ühe kindla valdkonna tööandjate jälgimine
Otsid tööd, kuid jälgid ainult kindlaid ettevõtteid? Oled mingil põhjusel veendunud, et ainult töökoht startup-is toidaks Su hinge ja pangakontot? Kindlasti tasub tööotsingutel olla avatud meelega ja mõelda ka variantidele, mis ei oleks võib-olla Sinu esimesed valikud, ent kus arengupotentsiaale ehk rohkemgi, kui Sinu väljavalitud valdkonnas.
4. Tõde ilustamine ja luiskamine CV-s
Ega ilmaasjata öelda, et valel on lühikesed jalad. CV ei ole kindlasti koht, kus seda tõdemust proovile panna. Elulookirjeldusse tasub lisada ikka ainult neid oskusi ja kogemusi, mis Sul ka päriselt olemas on. Ilmselt ei soovi Sa sattuda ebamugavasse olukorda, kus tööintervjuul palutakse Sul näiteks rääkida keeles, mille oled CV-s märkinud suurepäraseks, kuid pikema vaikimise tulemusel selgub, et tegelikult valdad seda üsna vähesel määral.

Loomulikult võib kandideerimisel tekkida ülisuur kiusatus enda oskusi veidi suurustada ja ilustada, kuid soovitame Sul siiski jääda ausaks ja haarata uus töökoht tõese info põhjal.