2023-08-23 14:48:55

5 nõuannet, kuidas pärast töökaotust tööintervjuuks valmistuda

13.03.2018

Kuidas pärast töökaotust tööintervjuuks valmistuda?

Sinu töölt lahkumise põhjuseks võis olla näiteks ettevõttesisene kehv sisekliima, juhtimisvead, ebareaalsed ootused või miski muu. On aga üsna kindel, et eelseisval tööintervjuul küsitakse Sinu käest, miks Sa eelmiselt ametikohalt lahkusid.

Kui eelmise tööandjaga ei lõppenud suhted kuigi soojalt või haigutab CV-s juba kuudepikkune tühimik, võid muutuda murelikuks ja ebakindlaks – rääkimata tekkinud vajadusest lähiajal endale meelepärane töö leida.
Kuidas valmistuda töövestluseks pärast eelmisest ettevõttest lahkumist?

1. Rahu, ainult rahu!
Kõik töökohad ei saa igaühele sobida ja olgu põhjused millised tahes, ikka tuleb ette töökohavahetusi, ka pärast mõnekuist töötamist. Selle asemel, et juba enne tööintervjuud hakata muretsema, mida vastas istuv inimene sellest arvata võiks, tasub mõelda, et ka temal endal võivad olla sarnased kogemused varasemast olemas.

2. Valmista end keerulisteks küsimusteks ette
Tõenäosus, et kuuled tööintervjuul küsimust „Miks Sa eelmisest ettevõttest lahkusid?“, on suur. Selle asemel, et vestlusel kogeledes seletama hakata, mis täpselt juhtus või hoopis juhtumata jäi, tasub mõelda mõned vastusevariandid enda jaoks juba eelnevalt välja. Mida läbimõeldumad ja tasakaalukamad on Sinu vastused, seda rahulikuma mulje Sa intervjueerijale jätad. Selle asemel, et häbeneda üürikeseks jäänud töösuhet või ootamatult omandatud töötustaatust, tasub kogemus enda kasuks pöörata ja rääkida hoopis sellest, mida juhtunu on Sulle õpetanud.

3. Ära süüdista eelmist tööandjat
Võib-olla ei olnud Sinu eelmine tööandja tööülesannete kohta aus, töökoormus muutus talumatult suureks või pidid igapäevaselt tegelema Sinu töökohustuste hulka mittekuuluvate ülesannetega? Või hoopiski ei klappinud Sa oma endise ülemusega ja teil tekkisid ületamatud erimeelsused või lausa konfliktne olukord, kust Sa enam rahulikku väljapääsu ei leidnud? Olgu põhjus milline tahes, uuele töökohale kandideerides proovi vältida ülemäära negatiivseid märkusi ja lõputuid süüdistusi endise tööandja suunas.

4. Ole enesekindel ja tea oma väärtust
Töökoha kaotamine võib anda Sinu enesekindlusele tugeva põntsu ning võib tunduda, et tekkinud olukord on täiesti ületamatu ja ebaõiglane. Selleks, et töövestlus mööduks edukalt, tuleb leida endas kindlus, et võiksid uuel ametikohal suurepäraselt hakkama saada. Kõlab küll klišeena, ent igast kogemusest õpitakse, ka negatiivsest. Mõtle pigem nii, et Sinuga töösuhte lõpetamine on endise tööandja kaotus ja Sinu võit, sest nüüd avaneb Sul võimalus oma potentsiaali uues kohas rakendada. Enne intervjuule minemist, mõtle, milles Sa hea oled ja mis võiks olla Sinu suurim väärtus tulevase tööandja jaoks. Vahel ei olegi tarvis muud, kui enda tugevused ja kompetentsid paberile kirja panna ning kinnitada endale, et saad hakkama kõigega, mis ees seisab.

5. Ole valmis soovitajate kontaktide jagamiseks
Kui lahkumine eelmise tööandja juurest tekitab vaid negatiivseid emotsioone, ei teki tahtmist paluda oma endiselt ülemuselt soovituskirja või soovitaja kontaktiks olemist. Jah, võib-olla ei lähe Sul soovitusi üldse vajagi, ent kui läheb, tasub selleks valmis olla. Soovitajaks võib olla ka näiteks mõni varasem koostööpartner või endine kolleeg, mitte ilmtingimata eelmine otsene ülemus.

Uus töökoht ja järgmine väljakutse võib oodata Sind just siin, mõne kliki kaugusel