2023-08-23 14:48:55

Kuidas pääseda edutult kulgevatest tööotsingutest?

22.11.2017

Mida teha, kui lootus leida tööd on hääbumas, ent uut töökohta on ometigi väga vaja?

Oled viimaste kuude jooksul saatnud oma CV kõikvõimalikele konkurssidele ja pead end juba motivatsioonikirja kirjutamise eksperdiks, kuid mida ei tule, on kauaoodatud pakkumine tööle asuda? Isegi kui oled jõudnud töövestluseni, on alati keegi teine töökoha Sinu asemel saanud?

Mida teha, kui lootus leida tööd on hääbumas, ent uut töökohta on ometigi väga vaja?

1. Panusta kvaliteedile
Kandideerimisel uuri põhjalikult ettevõtte tausta ja kirjuta motivatsioonikiri selliselt, et oleks tõepoolest aru saada, et Sul on tõsine huvi antud ettevõtte ja ametikoha vastu. See soovitus käib kindlasti ka Sinu CV kohta – selle sisu oleneb väga palju ametikohast ja valdkonnast, kuhu kandideerid. Kui ühele töökohale kandideerides peaksid rõhuma oma müügioskustele, siis teise puhul on vaja keskenduda hoopis keele- ja suhtlemisoskusele, kolmandal on oluline kirjeldada oma kogemusi keeruliste projektide juhtimisel jne. Seepärast on Sul CV Keskuses võimalik luua kuni 5 erinevat CV-d.

2. Minimeeri enda tehtud vead
Võib-olla ei ole Sind kutsutud vestlusele sel lihtsal põhjusel, et tööandjad ei saa Sind kätte – oled CV-sse kirjutanud oma vana telefoninumbri või e-maili aadressi, mis enam kasutusel ei ole. Tegu on lihtsa ja inimliku veaga, ent kui Sa satud kandideerima konkursile, kus kandideerinuid mitusada, on tõenäosus üsna suur, et potentsiaalne tulevane tööandja ei hakka raiskama aega Sinu õigete kontaktide otsimiseks. Selle asemel helistab ta hoopis järgmisele kandidaadile, kelle saab kohe mugavalt vestlusele kutsuda.

Ka võib tööandjapoolse vaikuse põhjuseks olla lohakalt koostatud CV või motivatsioonikiri – keeruline on uskuda, et oled väga täpne, nagu oma CV-s oled kirjutanud, kui tööandja leiab juba esimesel vaatlusel Sinu CV-st mitmeid kirja- ja vormistusvigu.

Vigu, mida peaksid CV-s kindlasti vältima, vaata lähemalt siit.

3. Ära piirdu vaid ühe otsingukanaliga
Kuigi CV Keskuses on avaldatud suurim arv tööpakkumisi Eestis, ei tasu peljata ka oma tutvusringkonnas töö otsimist. Kui tead, et Sulle huvipakkuvas ettevõttes töötab mõni Sinu endine klassi- või trennikaaslane, miks mitte kirjutada talle ja uurida, kas ehk on neil Sulle midagi pakkuda? Võib-olla Sul veab ja satudki täpselt sel ajal oma küsimusega pöörduma, kui Sulle huvipakkuvas ettevõttes on peagi algamas värbamisprotsess.

4. Mõtle positiivselt!
See on tõenäoliselt viimane asi, mida Sa hetkel kuulda tahad, kuid tõepoolest – mida pessimistlikumalt Sa oma seni edututesse tööotsingutesse suhtud, seda enam hakkab see mõjutama ka Sinu tulevasi otsinguid. Sa kaotad huvi põhjalike motivatsioonikirjade koostamise vastu või ei süvene Sa enam eriti, kuhu täpselt kandideerid ja mida Sinult oodatakse... Mõtle konkurssidele, kust Sa ei väljunud töökohale saanuna hoopis nii, et need on Sulle midagi õpetanud – olgu selleks siis edukalt endast rääkimise kogemus töövestlusel või ootamatutele küsimustele reageerimine.

5. Ära pelga abi küsida
Vahel võib käia töö leidmine kiirelt ja lihtsalt, kuid vahel võib see kujuneda vastupidi väga keeruliseks ja pikaks protsessiks, mil ei näi kuidagi lõppu tulevat. Kui Sulle tundub, et oled sattunud täiesti ummikusse, soovitame Sul küsida abi. Miks mitte lasta oma CV filoloogist sõbral läbi lugeda, et tuvastada Sulle märkamatuks jäänud kirjavigu ja kohmakaid lausete ülesehitusi või leida oma tutvusringkonnast mõni juhtival positsioonil töötaja, kes võiks anda Sulle nõu, milliseid vastuseid loodaks tema Sinu CV-d lugedes sealt kohe leida, kui peaks soovima Sind tööle võtta. Samuti on Sul alati võimalus pöörduda ka CV Keskuse tööturuspetsialistide poole CV konsultatsiooni saamiseks.

6. Võta ette suunamuutus
Kui Sa oled muudkui üritanud ja üritanud tööd leida, ent see pole juba mitmeid kuid õnnestunud, tasub analüüsida, kas Sa ei ole ehk liiga palju kinni endale ja tööle seotud ootustes. Võib-olla oled kandideerinud vaid kindlale ametikohale või oled liialt keskendunud töö asukohale? Kui Sul on võimalik, siis ehk tasuks mõelda hoopis karjääriteel suurte muutuste tegemisele – olgu selleks siis ajutiselt välismaale tööle minemine või sootuks uuele karjäärisuunale liikumine. Oled tegelenud turundusega? Miks mitte laiendada otsinguid ka müügivaldkonnale? Oled veetnud aastaid teenindussektoris? Miks mitte proovida kandideerida hoopis juhtivale positsioonile antud valdkonnas?

Klikka ja heida pilk värsketele tööpakkumistele