2023-08-23 14:48:55

Millistes valdkondades võib 2013 aastal ees oodata palgatõus?

16.06.2016

CV Keskus viis eelmise aasta lõpus läbi Eesti tööturu-uuringu, et selgitada välja Eesti ettevõtete ootused tööturu lähituleviku osas. Küsitlusest selgus, et 34% ettevõtetest kavatseb lähikuudel palkasid tõsta.

Üha rohkem ettevõtteid on sunnitud palkasid tõstma, kuna vastasel korral ei ole võimalik enam häid töötajaid kinni hoida, rääkimata uute töötajate värbamisest. Palgatõusu plaanide põhjused on nii konkurents tööjõu pärast nii Eesti kui lähiriikide ettevõtetega, aga ka töötajate surve, mis tuleneb üldisest hinnatõusust Eestis.

“Suurenenud palgaootused ja tihe konkurents kvalifitseeritud töötajate pärast sunnivad ettevõtteid oma praegust tegevust kriitiliselt hindama ja vajadusel tegevust ümber planeerima. Firmadele, kes suudavad suurendada oma toote või teenuse lisandväärtust, müüa kallimaid kaupu või teenuseid, ei ole palgakasv eriliseks probleemiks. Pigem saavutavad need firmad hoopis konkurentsieelise, kuna kõige olulisem piiratud ressurss Eestis – kvalifitseeritud tööjõud - ei ole sellisel juhul enam ettevõtte arengu takistuseks” kommenteeris uuringu tulemusi CV Keskuse turundusjuht, Laura Tammeorg.

Kõige suurema tõenäosusega ootab palgatõus ees keskmise suurusega ja suurtes ettevõtetes ning valdkonniti IT, tervishoiu ja tootmise valdkondades. Aastaga on kõige suurem muutus palgatõstmise plaanide osas toimunud hariduse, tervishoiu ja infotehnoloogia valdkondades. Palka langetada kavatsevad vaid 3% uuringus osalenud ettevõtetest.

Palgatõusu plaanid ettevõtete valdkondade järgi:

Palgatõusu plaanid ettevõtete suuruse järgi:

Novembris läbi viidud Eesti Tööturu-uuringus osales 740 Eesti ettevõtet. Vastajad on läbilõige kõigist Eesti ettevõtetest nii ettevõtte suuruse osas kui ka tegevusvaldkonniti ja piirkonniti. Vastajatest 59% olid ettevõtete juhid või omanikud, 17% personalijuhid või personalispetsialistid.