2023-08-23 14:48:55

Mehi tabab tööpuudus karmimalt

16.06.2016
Mehi tabab praeguse majanduskriisiga kaasnev tööpuudus karmimalt. Põhjuseid selleks on mitmeid.

Sügavaimat mõõnaperioodi läbivad valdkonnad on suures ulatuses nn meeste alad ja nende loetelu on pikk: ehitus, kinnisvara, tööstus ja tootmine, laondus, logistika ja transport, metsandus, autode müük, teede ehitus, finants jms. Käes on aeg omandada uued hoiakud, oskused ning ametid ja end vabaks raputada kümmekond aastat kestnud naabrist-paremaks võiduajamisest. Meesterahvad aga on sageli vähem õpialtid ning samuti paindumatumad ka ametite osas. Teada ju on, et koristaja tunnitasu ületab sageli juhi tunnitasu, kuid sellegipoolest ei kohta me meeskoristajaid just sageli. Küll aga kohtame töötuid juhte...  Muutustest ei ole siiski pääsu, kuna nn meeste alade toibumine võtab omajagu aega.

Mehed on oma nõudmistes ja ootustes enamasti sõnakamad. Paljud ettevõtted seisavad praegu silmitsi palgakärbete, tööaja lühendamiste, töötingimuste muutuste ning koondamistega. Meestel aga on liigagi värskelt meeles veel hiljuti teenitud kopsakas tasu ning neil on raske sundida end painduma muutunud oludele vastavalt. Meie tööportaali statistika andmetel küsivad mehed võrdluses naistega keskmiselt 16,8% rohkem palka. See aga ei pruugi praegu ellujäämise nimel pingutava tööandja jaoks sobiv olla.

Ka taluvad mehed stressi ja depressiooni raskemini. Ajalooline perepea ja pesakonna toitja roll vajutab meeste õlgadele lisavastutuse koorma. Palga kahanemine, töökaotus ja sellega kaasnev valehäbi kallutavad mehi probleeme alkoholiga lahjendama, mis omakorda oluliselt kahandab nende hakkamasaamist rasketes oludes.

Ülaltoodud musta stsenaariumi ja selle põhjuste võimalikkust kinnitab Lätis toimuv, kus ollakse teadupärast kriisi osas meist sammuke-kaks sügavamal ning Lätis on see muutus juba märgatav. Eurostati andmetel ulatub meeste tööpuudus 14,9% ja naiste töötus aga 9,4 protsendini (Läti meestest juba ligi 15% töötud, aripaev.ee, 27.02.2009).

Küll tahaks loota, et meie mehed on kiire reaktsiooniga ja taiplikud, paindlikud ja ilma viinaveata ning tulevad kriisist veel tugevamate ning asjalikematena välja. Mida arvad Sina?

P.S. Soovi korral jäta oma arvamus kommentaarina ka teistele lugeda!