2023-08-23 14:48:55

7 soovitust, kuidas kiirelt töö leida

11.09.2017

Suurepärase töö leidmise retsepti kuulub paras annus nii pingutusi, aega, tõsiseid otsinguid kui ka õnne.

Kes siis ei tahaks teha tööd, mis on ühteaegu nii põnev, vaheldusrikas, väljakutseid pakkuv kui ka hästi tasustatud? Lisaks kodule lähedal, hea töökorralduse ja ühtehoidva kollektiiviga.
Suurepärase töö leidmise retsepti kuulub paras annus nii pingutusi, aega, tõsiseid otsinguid kui ka õnne. Vahel aga hakkab aeg erinevatel põhjustel otsa saama, olgu selleks siis kuudepikkune töötuse periood või üha lämmatavamaks muutuv töökeskkond, mis on tekitanud vajaduse leida endale kiirelt uus töö. Loomulikult oleks ütlemata tore, kui Suurepärane Töökoht hommikul uksele koputaks ja end isiklikult kohale tooks, ent nii see kahjuks ei käi.

Milliseid samme tuleks astuda, kui uue töökoha leidmisega on ühtäkki läinud väga kiireks?

1. Üheksa korda mõõda, üks kord lõika

Enne CV-de ja motivatsioonikirjade laialisaatmisega alustamist veendu, et oled kõik andmed korrektselt kirja pannud ning kirjavead ja arusaamatud lauselohed minema pühitud. Kui Sul on uue töökoha otsimisega väga kiire, tasub mõelda natuke laiemalt – selle asemel, et kandideerida vaid täpselt sama nimetusega positsioonidele, mõtle, millised on Sinu oskused, mida saaksid ka muudel ametikohtadel rakendada. Ja pane need väärtuslikud oskused kõik kirja!

2. Pane enda ootused ja lootused kirja

Kui Sul on töö otsimisega kiire, võib juhtuda, et Sa kaotad fookuse, millega tegelikult tegeleda tahaksid või millised tingimused Sulle sobivad. Kas oleksid nõus näiteks suunduma öövahetustega töökohale, kuigi Sul on kodus väikesed lapsed kasvamas või kas saad endale ikka lubada üheksast viieni tööd, kui oled veel kaheks aastaks seotud päevase õppega kõrgkoolis? Jah, võib-olla ei leia Sa endale just unistuste töökohta, kuid kindlasti on Sul mõned kriteeriumid, milles Sa tegelikult järeleandmisi teha ei saa või ei taha.

3. Tee eeltööd

Kui Sul on nimekiri ootuste ja lootustega kirja pandud, siis tasub teha eeltööd ja uurida just Sulle huvipakkuvate tööandjate kodulehekülgi. Samuti on mõistlik mõelda potentsiaalsetele ametikohtadele, kuhu võiksid Sa sobida ja panna enda jaoks paika ka palganumber, mida eelolevatel töövestlustel küsida. Mida paremini oled Sa kursis tööturul toimuvaga, seda hõlpsamalt otsingud sujuma hakkavad.

4. Uuri töö kohta sõpradelt-tuttavatelt

Sulle sobiv töö võib oodata Sind kõige ootamatumas olukorras, see võib jõuda Sinuni naabriga juttu ajades või lapsepõlvesõbraga ostukeskuses trehvates. Ei tasu peljata oma suhtlusringkonna teavitamist, et oled uute väljakutsete ja uue põneva töökoha otsinguil. Ehk on kellegi ettevõttes käimas konkurss, mida pole veel avalikult välja kuulutatud või otsib kellegi sugulane endale abikäsi – iial ei või teada.

5. Pühendu tööotsingutele

Töö otsimine võib käia väga kiirelt, ent mida rohkem spetsialiseerunud ametikohta Sa jahid, seda pikemaks venivad ka otsingud, seda rohkem on Sul kaaskandidaate ja seda rohkem vestlusvoorusid on ees ootamas. Töö otsimine ongi mõnes mõttes nagu tööl käimine – see nõuab pühendumust, järjepidevust ja palju-palju pealehakkamist. Ei tasu jääda lootma sellele ühele hägusele vastusele, et võib-olla on Sul võimalik ka järgmises vestlusvoorus osaleda ja ehk töökoht endalegi saada. Mida kiirem on Sul töö leidmisega, seda vähem saad Sa panna kõiki panuseid vaid ühele konkursile ja peaksid paralleelselt vaatama ka mujale.

6. Vaata kastist välja

Oled töötanud aastaid ühes valdkonnas ja arvad, et just see on teekond, mida mööda edasi liikuda? Võimalik. Samas võib-olla võiksid omandatud oskusi hoopis muus valdkonnas rakendada ja astuda seniselt karjäärirajalt sootuks kõrvale. Kui Sul veab, leiad selliste kokkusattumuste teel endale uue kutsumuse, mis Sinu silmad kordi rohkem särama paneb, kui eelmised töökohad kokku – Sa lihtsalt ei ole endale andnud võimalust midagi muud katsetada. Kui Sul on võimalik, miks mitte turgutada oma vaimu hoopis välismaal – mine kuuks, kaheks või hoopis aastaks vabatahtlikuks. See annab Sulle võimaluse sõlmida uusi tutvusi, senisele karjääriteele tagasi vaadata ja samas annab Sulle ka väikese, kuid stabiilse sissetuleku, et välismaal elamisega toime tulla.

7. Suhtu otsingusse kui kogemusse

Võib-olla ei saa Sa kohe esimeselt konkursilt kutset vestlusele või pakkumist tööle asuda. Võib-olla ka mitte teiselt. Jah, see võib tunduda muserdav, eriti kui rahakott päev-päevalt õhemaks jääb, kuid võimaluse korral suhtu kandideerimisprotsessi kui kogemusse – kuidas erinevate inimestega suhelda, kuidas jääda rahulikuks, kuidas enda oskusi ja teadmisi potentsiaalsele tööandjale „maha müüa“, kuidas ennast kiita ja väärtustada.

Värsked tööpakkumised Sinu soovitud valdkonnas leiad siit