2023-08-23 14:48:55

5 leidu otsingumootoris, mis võivad Sulle karjääriredelil saatuslikuks saada!

16.06.2016

5 leidu otsingumootoris, mis võivad Sulle karjääriredelil saatuslikuks saada

Halb Google-i tulemus Sinu nimega võib rikkuda võimalused haarata parem töökoht. Töökoha otsinguil ära unusta kontrollida, mis otsingumootorites leidub. Sinu CV võib igati korrektne olla, kuid kui internetiavarustes leidub materjali, mis päevavalgust ei kannata, on ka tööandjal juba enne kohtumist tekkinud eelarvamused. 
Ära arva, et Sind ei googeldata! 
Üle poolte värbamisspetsialistidest otsib kandidaatide kohta lisamaterjali. Lisaks teevad seda ka Sinu koostööpartnerid, kliendid ja äripartnerid ning info, mis nad leiavad, määrab tooni ka teie esmakohtumisel. Seega võid otsingumootori esimest lehte pidada ka oma teiseks CV-ks.

Mis on siis kõige saatuslikumad leiud otsingumootorites?


Halb meediakajastus.
Arvestades meediaväljaannete suurt arvu, on ajalehtede pealkirjadesse sattumine täna üpriski lihtne. Olgu põhjuseks halvasti sõnastatud arvamus või intrigeeriv pilt, targem on negatiivset kajastust siiski vältida.
Kunagi varem ei ole niivõrd lihtne olnud avaldada oma arvamust ning jagada tagasisidet. 
Kahjuks on suur osa kommentaaridest negatiivsete mõjutustega ning kui Sinu või Sinu ettevõtte kohta on avaldatud karmi kriitikat, siis jõuab see kindlasti ka järgmise tööandja või koostööpartnerini.
Kuritegevus.
Kui oled mingitel põhjustel seadusega pahuksisse läinud, on üpriski suur tõenäosus, et antud info jõuab mõne aja möödudes ka otsingumootoritesse.
Halva lahkumineku järelmõju.
Lahkuminekud löövad üldjuhul emotsioonid kõrgele ning tekitavad soovi kätte maksta. On uskumatu, missugust järeltegevust võib otsingumootoritest hiljem leida ning mille tulemusena Sinu professionaalne kuvand kannatada saab.
Nimekaim.
Ära unusta ka võimalust, et Sul võib leiduda mõni nimekaim, kes oma nimest ei hooli.

5 nõuannet, kuidas ohtlikud leiud kõrvaldada:
» Kõikjal ei tasu alati sõna võtta – kui viibid võõras seltskonnas (või veelgi ohtlikum, mõnel protestiüritusel) jää ikkagi oma valdkonna teadmiste juurde ning ära luba emotsioonidel võimust võtta. Pea meeles, et see, millega Sa riskid, on Sinu enda nimi.
» Kui Sinu kohta korduvalt negatiivset tagasisidet jagatakse, on aeg peeglisse vaadata ning leida tegelik põhjus. Eeldusel, et tegemist on valeandmete või lihtsalt mustava materjaliga, on alati mõistlik jääda professionaalseks ja vastata viisakas võtmes.
» Aeg-ajalt piisab ka lihtsalt valel ajal vales kohas viibimisest. Sellisel juhul on illegaalse teo otsingumootoritesse jõudmist üpriski keeruline takistada. Samas võid proovida antud asutuse, mis materjali avaldab, poole pöördumist ning paluda Sinu nime mustav materjal eemaldada või korrigeerida eeldusel, et mustaval materjalil puudub tõepõhi.
» Oma eksi tegevust Sa takistada ei saa, seega on soovitus lihtne – vali, kellega Sa suhtesse astud.
» Teiste tegusid Sa kontrollida ei saa ning seepärast pead võimalikult osavalt välja tooma, et Sinu nimel on nimekaim.