2023-08-23 14:48:55

Plaan ABC ehk kuidas leida endale töö

03.08.2017

Plaan ABC ehk kuidas leida endale töö

Kas ärkasid täna mõttega, et just nüüd on aeg võtta tööotsingud tõsiselt käsile ja loodetavasti alustada peagi näiteks oma esimesel töökohal?
Töökoha otsimiseks on mitmeid võimalusi ja tööturule sisenejana ei pruugi Sa kohe teadagi, kuidas saaksid endale töö leida. Tuleme Sulle siinkohal appi ja anname heameelega nõu.
Plaan „Otsin tööd“ – võimalus number 1
Kui Sa seda juba teinud pole, siis nüüd on aeg koostada CV! Pane kirja oma oskused, läbitud koolid ja koolitused, huvialad ning ka vabatahtlikud projektid, milles oled osalenud. Ära unusta kontrollida kirjavigu ja lisa kindlasti kontaktandmed, et tööandja saaks Sinuga ühendust võtta. I-le paneb täpi CV-le lisatud viisakas pilt. Palju õnne! – nüüd oledki valmis kandideerima Sulle huvipakkuvatele ametikohtadele. Hoia end uute tööpakkumistega pidevalt kursis. Loomulikult saad seda teha ka mobiilis, kuidas siis muidu!
Plaan „Otsin tööd“ – võimalus number 2
Külasta karjääri- ja töömesse! Tööalaseid messe leiad suurematest Eesti linnadest, võta vaid Google lahti ja otsi. Messidel on esindatud paljud Eesti tööandjad, kelle töötajad Sulle suurima heameelega oma ettevõtte kohta infot jagavad. Ära heida meelt, kui Sinus lööb esimese hooga välja ehteestlaslik pelglikkus võõraste inimestega suhtlemisel. Kui tunned, et kohe ei julge nagu kellegagi rääkida, pole hullu – võta aega ja tee tervele messialale ring peale. Nii näed põnevaid väljapanekuid ja huvipakkuvaid valdkondi, mille kohta võiksid teisel ringil ehk rohkem uurida. Sageli avaneb messidel võimalus üht-teist ise järele proovida, olgu see näiteks puutöö või robootika. Võta vaid julgus kokku ja ütle see esimene „tere“. Kinnitame, et järgmine „tere“ tuleb juba palju lihtsamalt!
Plaan „Otsin tööd“ – võimalus number 3
Pühenda oma plaanidesse pere ja sõbrad-tuttavad! Miks mitte anda tuttavatele teada, et oled töökohta otsimas? Kirjelda mõne sõnaga, millist töökohta otsid ja kes teab ehk õnnestub Sul haarata potentsiaalne töökoht ekraani tagant lahkumata? Kaotada pole Sul midagi, võita aga rohkelt põnevaid väljakutseid ja pakkumisi.
Plaan „Otsin tööd“ – võimalus number 4
Tahad praktilist töökogemust, ent oskusi napib? Miks mitte alustada siis hoopis praktikast? Praktika on paljudel erialadel kohustuslik nõue. Ühtlasi on see ka suurepärane võimalus saada aimu, mida väljavalitud töökoht endast kujutab. CV Keskus.ee aitab Sul leida häid praktikapakkumisi. Ära heida meelt, kui Sul kohe ei hakanud silma sellest nimekirjast Seda Õiget Praktikakohta. Sageli ei kuulutagi tööandjad praktikakohti avalikult, ent kui nendega ühendust võtta, on võimalik siiski praktikat sooritada. Teine võimalus on, et nad jagavad sellist infot oma kodulehel või sotsiaalmeedias. Soovitame Sul mõelda valdkondadele ja ettevõtetele, mis Sulle tõeliselt huvi pakuvad ja võtta nendega otse ühendust! Peagi võidki leida end praktikalt ja miks ka mitte töökohalt. Soovime Sulle julgust ja pealehakkamist!
Plaan „Otsin tööd“ – võimalus number 5
Aga miks mitte ühendada töökogemuste ja väärt oskuste omandamine hoopiski välismaal elamisega? Euroopa Liit toetab igal aastal tuhandeid vabatahtlike projekte, mille tähtsaimaks eelduseks on enamasti see, et Sinu vanus algaks numbriga 1 või 2. Kui see on nii, siis suurepärane, siin on Sinu võimalus! Soovitame Sul guugeldada ja pöörduda otse vabatahtlike projektidega seotud organisatsioonide poole, uurida põnevate võimaluste kohta ja mis siis muud, kui anda oma jah-sõna! Sa saad elada välismaal, teha just Sulle huvipakkuvas valdkonnas tööd, leida sõpru üle maailma ja tutvustada sihtriigi kogukonnale Eestit. Kõlab ju hästi?