2023-08-23 14:48:55

Mis sunnib tööajal püüdma uut tööd?

16.06.2016

Mis ajab inimest konkurssidele avaldusi saatma, uuris juhtimiskonsultant Tarmo Müürsepp.

Tööstusspioon, väljapressija või vastutusest väsinud?

Tööintervjuusid kuulates koorub välja nii kümmekond erinevat motiivi, mis sunnivad inimest mingil hetkel uuele töökohale mõtlema.

Kusjuures pole sugugi halb, kui inimene teab, miks ta kipub nimelt töökohale X - selge motivatsioon tuleb ainult kasuks.

Igale poole avalduse saatja. See inimene teab, et magavale kassile hiir suhu ei jookse. Seepärast saadab osalussoove kõigile avalikele töökonkurssidele, jättes kõrvale vaid need, kus tuumafüüsiku või hävituslenduri töökogemust nõutakse.

Kvantiteedile rõhumine ei lase kvaliteedile piisavalt tähelepanu pöörata, kuid kasvatab enesekindlust.

Kurvastavalt sageli kasutab selline kandidaat esmakohtumisel firma esindajaga mõnda äraproovitud avangut, mis võib ja ei või täppi minna. Näiteks: "Teie firmat ma tean väga hästi, toote kuuendat aastat Saksamaalt Eestisse sukkpükse."

Kontorilauale kandideerija. Tema praeguses firmas ei vaadata hästi sellele, kui osa töötajate väärtuslikust tööajast elulookirjelduste trükkimisele kulub.

See kandidaat pole eriti huvitatud töö sisust, firma ajaloost ega tulevikuplaanidest. Uut kohta võtab ta kui hüppelauda keskkonda, kus töötegemise kõrvalt saab kandideerimisprotsessi omaniku kontoritehnikaga mugavamaks muuta ja nii lõpuks oma tegelikule kutsumusele vastav tööandja leida.

Copy-cat. Analoogses valdkonnas üksiküritajana tegutsev inimene konserveeriks oma firma meelsasti aastakeseks. Sel ajal omandaks rahvusvahelises firmas kaasaegse kogemuse ja asuks oma uute teadmistega lühiajaliselt tööandjaks olnud firmaga võistlema.

Väsimatu tööotsija. Persoon, kes hoiab igaks juhuks dokumendid sees kõikvõimalikes andmebaasides. Kui mõni potentsiaalne tööandja temaga ühendust võtab, ei tunnista ta sageli kohe oma huvi töökoha vahetamise vastu. Pole lihtsalt isiklikes töövahetusplaanides kuigi kindel.

Andmebaasis tema kohta esinev info pole kunagi täiesti eksitav, kuid hariduse või töökogemusega seotud viimase paari aasta muutused võivad sealt puududa. Või siis olla kirjas mõnes teises andmebaasis.

Tööstusspioon. Praegusele firmale ülilojaalne töötaja, kes leiab, et tööga aitaks paremini toime tulla peakonkurendi tegevuse senisest parem tundmine.

Kandideerib lootuses, et saab uuelt tööandjalt enne töölepingu allkirjastamist konfidentsiaalset äriinfot, et siis kandidatuur tagasi võtta ja koduorganisatsioonis töötamist jätkata.

Väljapressija. Reeglina stabiilses keskkonnas töötav inimene. Üldjoontes rahul nii isiklike saavutuste, kolleegide kui ka töökeskkonna ja -ülesannetega.

Ainult palk ei rahulda - talle tundub, et praegune tööandja ei mõista tema rolli olulisust. Kuigi võimalik töökohavahetus näib hirmutav, saab konkursil edukat osalemist ning uue firma paremat palgapakkumist kasutada trumpkaardina läbirääkimistel praeguse ülemusega.

Ühe kaardiga mängija. Võtab end pikemalt mõtlemata töölt lahti, kui huvitavast tööpakkumisest kuuleb ja pühendub kandideerimisele. On väga löödud, kui tööläbirääkimiste teisel poolel (tööandjal) temast rohkem valikuvõimalusi on ning ta seepärast valituks ei osutu.

Valdkonnast väsinud. Kuus aastat firmajuhtimist, ettevõtlust või tippspetsialisti rolli on lubanud palju saavutada. Võtmetähtsusega ülesannete pikemaajalisest täitmisest ja hinnalistest saavutustest väsinud professionaal on valmis ametiredelil riskima sammuga allapoole. Eesmärgiks horisontaalset karjääri arendades leida enda jaoks midagi uut.

Vastutusest väsinud. Sarnane eelmisega - ta on täitnud väga vastutusrikkaid kohustusi, kuid mingite muutuste tõttu isiklikus elus (lapse sünd või kooliealiseks saamine, ülitähtsa ja ajamahuka hobi tekkimine, reisikire ilmnemine jms) soovib pühendada rohkem aega ning energiat töövälisele elule.

Karjääri planeerija. Inimene, kes on saavutanud midagi sellist, millest enamat pole praeguse tööandja juures võimalik teha.

Tunneb oma eeliseid ja puudusi teiste samas valdkonnas töötavate inimestega võrreldes ning analüüsib enne kandideerimist põhjalikult, mida koostöö uue tööandjaga mõlemale poolele võiks anda.

Allikas www.epl.ee