2023-08-23 14:48:55

5 peamist küsimust CV koostamisel

08.03.2017

Korraliku CV koostamine võib näida pika ja keerulise protsessina, kuid selle asemel, et mõelda ajakulu peale, peaks CV koostamist võtma kui investeeringut karjääri ja tulevikku. Korraliku sisu ja väljanägemise loomine tasub end tööotsingutel kindlasti ära.

Mõtled, milline peaks üks hea CV kindlasti olema? Toome Sinuni peamised küsimused, millega on meie poole pöördutud:

1. Kui pikk peab minu CV olema?


CV pikkuse kohta ei ole ühest õiget vastust või nn ideaalset pikkust. See sõltub paljuski inimese töökogemusest ja vanusest – keegi ei eelda, et alla 20-aastasel tööotsijal on ette näidata mitmeid töökohtasid. Tasub meeles pidada, et tööandja on siiski inimene, kes, olles saanud kümneid ja kümneid CV-sid, ei jõua otsida Sinu 7-leheküljelisest CV-st temale vajalikku teavet. Soovitame CV mahutada kahele leheküljele, seeniorpositsioonide puhul võib kõige olulisema info jaoks vaja minna ka kolme lehte, noortele tööturule sisenejatele piisab enamasti ühest leheküljest.

2. Kui detailne ma pean olema?

Ükski tööandja ei eelda ega oota, et kirjutad oma CV-sse näiteks täpse koduse aadressi. Piisab täiesti linnast, kus elad või kuhu Sa tööle soovid minna. Sageli näeme, et inimesed on unustanud uuendada linnu (ja isegi riike), kuhu tööle soovitakse asuda või kus parajasti elatakse. See tekitab tööandjal kohe küsimusi – kas inimene on kogemata kandideerinud, pole süvenenud pakutava töökoha asukohta või ei ole töökohast eriti huvitatud. Ära aja potentsiaalset uut tööandjat segadusse, vaid aita tal aru saada, kas Sina võiksid olla otsitav uus meeskonnaliige.

3. Kuidas CV-d üles ehitada?

Soovitame CV koostamisel hoida ühtset joont ning liikuda uuematest saavutustest ja õpitust varasemateni. Soovides silma paista kümnete või isegi sadade kandidaatide seas, võid kahandada oma võimalusi pääseda järgmisesse vooru juba üksnes sellega, kui esmasel vaatlusel ei näita Sinu CV mingeid kokkupuuteid soovitud ametikohaga. Tegelikkuses võib-olla oled esitanud andmed lihtsalt vales järjekorras. Soovitame ka töökohti kirja panna kuupõhiselt. Lisades töökoha ja ametinimetuse juurde vaid aastaarve, võib tööandjal tekkida küsimus, kas soovid näiliselt pikendada tegelikke töösuhteid või miks ei soovi Sa kuvada täpsemaid ametiaegu. Näiteks kirjutades, et olid ettevõttes tööl aastatel 2014–2015, ent tegelikkuses töötasid ettevõttes vaid aastavahetuse ajal detsembris ja jaanuaris, oled loonud illusiooni kahest tööaastast, mis ei vasta sugugi tõele.

4. Mida teha, kui mul pole palju töökogemust?

Sul ei pruugi olla pikka töökogemust ja see on täiesti arusaadav, olgu põhjuseks Sinu noor iga, töö asemel tehtud praktikad, vabatahtlik tegevus välismaal või muu maailmaavastamise periood Sinu elus. Soovitame sellised kogemused kindlasti CV-s esile tuua. Jah, Sa ei teinud seljakotiga Kagu-Aasiat avastades üheksast-viieni tööd, kuid see-eest andis see eluperiood Sulle kogemusi, kuidas kiirelt kohaneda, suhelda inimestega erinevatest kultuuridest, õpetas olema iseseisvam ja enesekindlam. Need on mistahes ametikohale kandideerimisel väärtuslikud omadused, seega ära karda neid tööandjaga jagada. Või oled Sa hoopis olnud aktiivne õpilane või tudeng ning vabatahtlikus korras või projektipõhiselt olnud seotud mitmete ürituste läbiviimisega? Taaskord soovitame kompenseerida pikaajalise töökogemuse puudumist või vähesust just selliste kogemuste väljatoomisega.

5. Kuidas ma saan teiste kandideerijate hulgast silma paista?


Tihti näeme, et kandidaadid peidavad olulised kompetentsid ja kogemused mahukatesse tekstilõikudesse, kuhu tööandja esimene pilk kindlasti ei lange. Selleks, et tekitada kohe tööandjas huvi ja jääda meelde, too CV ülemises osas ära peamised oskused ja põhjused, miks just Sina peaksid konkreetse ametikoha endale saama. CV on Sinu esimene kontakt tööandjaga – kasuta seda võimalust maksimaalselt ära.

Vaata ka CV näidist

Heida pilk ka uutele tööpakkumistele Sinu valdkonnas