2023-08-23 14:48:55

CV kirjutamise kunst

17.06.2016

Juunikuu oli CV Keskuses CV täiendamise kuu ja seoses sellega korraldasime konkursi tiitlile „Parima CV omanik“. Meile laekus 590 CV-d, millest vaid 54 CV-d olid mainimist väärt ning nende hulgast 5 CV-d valisime tiitli vääriliseks. Mis oli valesti ülejäänud CV-des?

   1. CV peab olema korrektne!

CV on Sinu pilet uuele töökohale ning kui see sisaldab kirjavigu, siis kaotab pilet kehtivuse automaatselt. CV tuleb korduvalt üle kontrollida ja veenduda, et kirjavigu, suur -ja väiketähtede eksimusi ning kirjavahemärkide vigu ei esineks. Kui tekib kahtlusi, kas kõik on õige, siis tuleks CV lasta kontrollida.

   2. CV-sse pilt

Sisestades CV-sse pildi, lood tööpakkujale kujutluse, et CV taga on konkreetne inimene. Pildita CV on kui avaldus ilma allkirjata. Soovitame lisada oma CV-le pilt. Pilt annab CV-le olulist lisaväärtust ning muudab CV isikupärasemaks. Foto võiks olla ametlikku laadi, kuid ei pea olema päris passipilt.

   3. Töökogemused on CV vundament

Paljudes CV-des on märgitud küll rida ettevõtteid, kus on töötatud, kuid millised olid tööülesanded või mis põhjustel lahkuti ning jätkati karjääri teises ettevõttes, seda ei ole lisatud. Täienda oma töökirjeldusi ning lisa ka lahkumise põhjused, et potentsiaalne uus tööandja saaks võimalikult hea ülevaate varasematest töökogemustest. Sisesta ka soovitajate nimed ja kontaktid CV-sse, küsides selleks soovitajatelt eelnevalt nõusolekut.

   4. Sina vabal ajal

Kui oled sisestanud CV-sse kõik karjääri puudutava, siis tuleb kindlasti täita ka Sinu, kui isiksuse, kohta käiv informatsioon. Sul on võimalik sisestada kõik harrastused ja hobid, oskused, kuuluvused ühendustesse ning iseloomuomadused CV-sse. Kasuta ära kõiki võimalusi, mida CV formaat pakub, et tööpakkujale avaneks võimalikult hea ettekujutus Sinu iseloomust.

   5. Sinu tööalased oskused

Viimasena soovitame CV-sse lisada kõik Sinu oskused, mis tulevad tööl kasuks - programmid, mida tunned ja kasutad, samuti keeled, autojuhiload ning koolitused, mis läbitud. Iga oskus annab Sulle lisapunkte.

Kandideerimisel edastatakse Sinu CV professionaalsele värbajale, kellel kujuneb Sinu kohta esmamulje just selle dokumendi põhjal. Sinu eesmärk on jääda värbajale meelde ja tõestada oma sobivust pakutavale ametikohale. Kandideerides lohaka ja pooliku CV-ga ei võeta Sinu kandidatuuri tõsiselt. Iga kord tuleb mõelda hoolikalt, kuhu kandideerid ja mitte saata enda CV-d igale tööpakkumisele lootuses, et äkki näkkab. Olles eelnevalt huupi kandideerinud, siis järgmisel korral, kui samas ettevõttes on Sinu jaoks tõepoolest sobiv töökoht, siis värbaja Sinu CV-d enam ei vaata.

Enne kui edastad oma CV tööpakkujatele, veendu, et kõik väljad on täidetud ja Sinu CV on korrektne ja konkurentsivõimeline. Sinu CV on Sinu pilet tööintervjuule!