2023-08-23 14:48:55

CV: korduma kippuvad küsimused

16.06.2016
Millist CV vormingut kasutada?

CV-l võib olla mitu erinevat vormingut, sh kronoloogiline, funktsionaalne ja kombineeritud variant. Millist vormingut kasutada, sõltub juba konkreetsest tööotsijast.
Kronoloogilist CV-d kasutage siis, kui Teil on ette näidata esinduslikud töökogemused ning Te soovite neid rõhutada. Alustada tuleks kõige viimasest töökohast ning minna vastavalt ajas tagasi. Funktsionaalne CV rõhutab Teie oskusi ja võimeid ega kajasta töökohtade kronoloogilist järjestust. See CV vorming pole siiski eriti soositud, kuna seda kasutatakse enam siis, kui soovitakse mingit oma tööelu aspekti varjata. See variant sobib eelkõige neile, kellel puudub töökogemus, kelle tööelu on olnud lünklik või kes on muutnud ametit.
Üks efektiivsemaid vorminguid on kombineeritud vorming, mis algab kokkuvõttega (rõhutades kogemusi ja saavutusi) ja lõpeb kronoloogilise töökohtade loeteluga. See vorming võimaldab paigutada väärtuslikumad oskused ja kogemused kohe CV algusesse.

Kuidas koostada CV nii, et see teiste seast silma paistaks?

Enamik CV-sid keskendub tööülesannetele ja kogemustele. Rõhutage oma saavutusi, näitamaks oma tööeetikat ja väärtust potentsiaalsele tööandjale. Ent ärge lihtsalt loetlege, mida olete saavutanud - kirjeldage tingimusi, probleeme ja väljakutseid, kuidas nendega toime tulite ja milline oli Teie tegevuse tulemus. Millist kasu tõite oma tööandjale või teistele töötajatele? Tulevane ülemus peaks reageerima: kui see inimene tõi x ettevõttele nii suurt kasu, siis millist kasu võiks ta veel meile tuua".

Kui kiirelt peaks mu CV tulevasele tööandjale mõjuma, et ta mind tööintervjuule kutsuks?

Teie CV peaks mõju avaldama esimese 15-30 sekundi jooksul. Kui see tähelepanu ei ärata, on tõenäoline, et see jäetakse kõrvale. Siinkohal mõned nõuanded kestva esmamulje avaldamiseks: Kindla tulemuse annab esiletõstetud lühikokkuvõte Teie kvalifikatsioonist. See annab tööandjale kiire ülevaate Teie kogemustest ja kompetentsist.
Kui esitate CV paberkandjal, tehke selle kujundus ja teksti paigutus võimalikult kutsuvaks, et tööandja tunneks, et ta kohe peab seda lugema. Ärge suruge teksti liialt kokku ega kasutage liiga väikest fondisuurust, kuna seda on raske lugeda. Tooge olulisemad punktid esile ning koostage CV nii, et kogu vajaliku teabe saaks võimalikult kergelt ja kiirelt kätte.

Kas CV peab mahtuma ühele lehele?

CV teenib ainult üht eesmärki - et Teid selle põhjal intervjuule kutsutakse. Paljudel juhtudel ei piisa üheleheküljelisest CV-st kõigi Teie oskuste ja kogemuste esile toomiseks. Selle asemel, et muretseda CV pikkuse pärast, asetage rõhku teabe kvaliteedile ja ülesehituse efektiivsusele. Tänapäeva tööturul pole CV pikkus määrav näitaja - isegi kui tööandja ei loe kogu dokumenti sõna-sõnalt, peaks seal olema piisavalt silmatorkavat teavet, mis tagaks Teile kutse intervjuule. Niisiis võib CV olla ka kahe või kolme lehekülje pikkune, kui Teie töökogemused on nii pikaajalised. Ent enamik tudengeid ja tööotsijaid, kelle töökogemus ei ületa 5 aastat, ei vaja reeglina üle lehekülje pikkust CV-d.

Mis on võtmesõnad ja kuidas määrata kindlaks oma ametialale sobivad võtmesõnad?

Võtmesõnad on tähtsad, kuna nende abil saab kiirelt kontrollida sobivust mingile ametikohale. Selleks peate tundma oma ametialal nõutavaid oskusi ja teadmisi. Sealt leiategi võtmesõnad, mida oma CV-sse lisada. Kujutage end ette tööandjana - millist töötajat Teie soovitud ametikohale eelistaksite?

Soovin kandideerida erinevatele ametikohtadele. Kas kõigi nende jaoks sobib üks CV?

Pidage meeles, et CV on turundustööriist ning erinevatele ametikohtadele kandideerimise tarvis tasuks teha endale erineva suunitlusega CV-d. Sellega suurendate tõenäosust, et Teie CV-d märgatakse. CV Keskuse süsteemis saate luua endale kuni 5 erinevat CV-d.

Mind edutati. Kuidas seda CV-s välja tuua?

Kirjeldage oma hiljutisi/mõjusamaid ametikohti ja loetlege need kõik eraldi, näidates, et olete ettevõtte ametiredelil ülespoole tõusnud. Võite lisada iga ametiposti juurde ka tööülesannete ja saavutuste lühikirjelduse Näiteks:

AS ABC, 1992-

osakonna juhataja - 1998-

peaspetsialist - 1995-1998

spetsialist - 1992-1995

Kuidas näidata CV-s ettevõtte nimemuutust seoses ümberstruktureerimisega või ühinemisel mõne teise ettevõttega?

Näiteks nii:

AS ABC (endine AS DEF)

AS ABC (ühinenud 1995.a AS-iga DEF)