2023-08-23 14:48:55

5 nippi, kuidas edukalt telefoniintervjuul osaleda

16.10.2017

Mida jälgida, et telefonivestlus kulgeks viperusteta?

Telefoniintervjuu on aina rohkem ja rohkem hoogu koguv intervjuu vorm, mis aitab märkimisväärselt hoida kokku tööotsija ja tööandja aega. Selle kasuks räägib võimalus teha intervjuu ükskõik millal, ükskõik kus. Samuti tuleb see igati abiks olukordades, kus vahemaa kokkusaamiseks on liiga suur. Kuna telefoniintervjuul on palju plusse, siis lepitakse neid aina sagedamini kokku – kasvõi esimeseks vestlusvooruks.
Telefoni teel tehtavat vestlust tuleks võtta kui täiesti arvestatavat tööle kandideerimise protsessi osa. Selleks, et kõik sujuks viperusteta, järgi järgmisi nõuandeid:

Vestluse ajal viibi võimalikult vaikses kohas

Võib tunduda ilmselge, et kindlal kellaajal kokkulepitud vestluseks valitakse vaikne ruum, kuid siiski juhtub sageli, et keset telefonivestlust lõikuvad jutu sisse näiteks mööduvad rongid, mänguhoos haukuvad koerad või kilkavad lapsed, töö lõpetanud pesumasina märguannetest ja sissetulevatest Facebooki teavitustest rääkimata. Jah, ootamatuid helisid võib ette tulla mõlemal pool toru, kuid kui vähegi võimalik, peaks lärmitekitavad segajad viima miinimumi lähedale.

Suuna kogu oma tähelepanu vestluspartnerile

Oleks üsna ennekuulmatu, kui keset näost-näkku toimuvat töövestlust hakkaks keegi küüsi lakkima, telefonilaadijat otsima või võileiba meisterdama. Täpselt samamoodi tuleks käituda ka telefonivestlusega – teatud olukordades võib (või lausa tulebki) mitut asja korraga teha, ent kui käsil on töövestlus, võiks kogu oma tähelepanu suunata siiski vestluskaaslasele. Seda enam, et sellisel viisil toimuva tööintervjuu puhul saab rahulikult endale ette võtta valmismõeldud vastused enamlevinud küsimustele (Loe ka: Enamlevinud küsimused töövestlusel) ja neid targalt kasutada.

Valmistu põhjalikult

Isegi olukorras, kui tead, et telefonivestlus on alles esimene vestlusvoor ja sobivuse korral kutsutakse Sind järgmisesse vooru juba ettevõttesse, ei tasuks jätta „kodutööd“ tegemata ja loota, et tegu on alles esimese ja väga pinnapealse tutvumisega. Jah, tõenäoliselt ei palu keegi Sul hakata spontaanselt turundusplaani jaoks ideid koguma või arutlema pikalt selle üle, milliseid muudatusi Sa viiksid sisse ettevõtte kodulehel, kuid ülevaade toimuvast võiks Sul siiski olemas olla. Mida rohkem oled ettevõtte kohta infot uurinud, seda enesekindlamaks muutuvad Sinu vastused ja põhjalikumaks küsimused, mida saad intervjueerijale vestluse lõpus esitada.

Ära helista kokkulepitud ajast varem ega hiljem

Telefoniintervjuu, nagu ka näost-näkku vestlus, on teatud kellaajale määratud kindla põhjusega. Tõenäoliselt ei ole Sa värbamisspetsialisti jaoks ainus inimene, kellega ta tol päeval suhtlema peab, seega ole täpne. Sa ei läheks ju kolmveerand tundi varem töövestlusele kohale – ära tee seda ka telefoni teel. Jah, ootamatusi juhtub, kuid lihtsalt selleks, et saaksid vestluse „kaelast ära“ või tahad enne lemmikseriaali algust juba lõpetanud olla, ei ole veenvad põhjused, miks valel ajal ise intervjueerijale helistada või õigel ajal telefonile mitte vastata.

Viibi võimalikult hea leviga kohas

Tee endast kõik, et telefonivestlus kulgeks viperusteta – kui tead, et maja ühes otsas on parem levi, mine sinna! Kui oled parasjagu suvekodus puhkamas ja leviga on ebastabiilsed lood, hüppa jalgratta selga või võta auto ja sõida kaugemale, kus tead, et levi on alati olemas.

Selleks, et kõik Sinu järgnevad tööintervjuud õnnestuks, loe ka: 7 enamlevinud viga tööintervjuul.